Home  |  Wie  |  Aanbod  |  Inspiratie  |  Boeken  |  Links  |  Contact

Veel geluid maken
Onderstaand recept komt uit 'Handboek voor klein geluk', Maria Grijpma en Inge Jager

Behoefte aan: expressie (jezelf uiten), vrijheid
Wie: jijzelf
Waar: aan zee, een eenzame plek of in de auto
Benodigdheden: niets
Tijdsduur: 10 minuten

We leven in een beschaafd land. We maken niet te veel herrie, want daar hebben de buren last van. Bovendien geven we met kabaal maken, niet het goede voorbeeld aan de kinderen. Hoe vaak houden we ons niet in, uit beleefdheid, schaamte, voorzichtigheid, bangheid of truttigheid? Wat doe je als alles in je wil gillen, schreeuwen, herrie maken en krijsen? Hoe geef je jezelf ruimte, zonder anderen daarmee lastig te vallen? Soms moet het gewoon, je stem voluit laten horen.

Kies met zorg een plek uit waar je veel geluid gaat maken.
Haal een paar keer adem, adem diep in je onderbuik. Bij de uitademing laat je lange aaaahhhh klanken naar buiten komen. Of aiaiaiaiai klaagklanken. Dat voelt vast goed. Ga door, niemand die jou hoort. Laat de klanken vol stromen, om je heen klinkt jouw aaaahhhh of aiaiaiaiaiai. Laat de klanken van hoog naar laag gaan of omgekeerd. Experimenteer! Maak ze harder en geniet van het geluid dat jij voort kan brengen. Schrik je ervan? Heel goed! Dan ga je de goede kant op. Doe vooral je mond wagenwijd open, dan komt er nog meer geluid. Lach erom, geef jezelf een compliment en de volledige toestemming om door te gaan. Het kleine meisje dat je ooit was, mocht dit natuurlijk nooit. Maar nu, nu mag het wel. Je doet het goed, je doet het geweldig. Wat een vrijheid geef je jezelf door zoveel lawaai te maken. Als het genoeg is, ga je ergens koffie met een lekker stuk appeltaart eten. Je hebt iets te vieren, nietwaar?

“Als kind mocht ik geen herrie maken. Nu ben ik zo verstandig om als ik me bozig of wanhopig voel, mijn mond wijd open te doen en de klanken te laten stromen. Wat een hoop geluid komt er dan uit mijn kerkers. Ik schrik er niet meer van, ben wel blij dat ik weet dat ik hiervan opknap en dat we in een vrijstaand huis wonen.” (Maria)

Lezen: ‘de Stem van je ziel’, Karina Schelde