Boeken

Leven toevoegen aan de dagen – Sander de Hosson

Ook als je niet meer beter wordt, verdien je de beste zorg. Wat kan er met je gebeuren vanaf het moment dat je het slechte nieuws krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent, tot het moment van je laatste adem? Longarts Sander de Hosson vertelt openhartig hoe dit proces verloopt met aansprekende en ontroerende patiëntverhalen.

Omdat we leven – Christiaan Rhodius

Palliatieve zorg voltrekt zich in het overgangsgebied van leven en dood. Zij draait maar om één ding: zorgen voor het leven als de dood (op termijn) onvermijdelijk is. Aangezien ieder mens, elk leven anders is, kent palliatieve zorg veel verschillende vormen en nuances. Dit boek zet die veelzijdigheid in het licht.

De weg tussen leven en dood – Immia Schellevis

De dood hoort bij het leven, net zoals de geboorte. In vroeger tijden werden deze belangrijke overgangen begeleid en meebeleefd door de naasten en gemeenschap. Door verzakelijking en taboes zijn veel stervenden en hun geliefden op zichzelf aangewezen. Ze hebben geen toegang meer tot de kennis en ervaring die voorheen door elders werd doorgegeven, waardoor ze soms te maken krijgen met onbegrip, kilte, angst, onmacht en verdriet – voor, tijdens en na het sterven.

Het leven loslaten – Cathelijne Verboeket-Crul

Cathelijne Verboeket-Crul heeft inmiddels aan honderden sterfbedden gezeten, dag en nacht begeleidt ze de zorg voor patiënten. Met Het leven loslaten geeft ze een unieke inkijk in hoe mensen omgaan met de naderende dood en de wijze waarop ze hun leven in de laatste weken of dagen vormgeven, met de keuzes en dilemma’s die hierbij horen.

Overgave en strijd – Ken Wilber

Kan liefde en inzicht blijven groeien als je oog in oog staat met een dodelijke ziekte? Een aangrijpend en ontroerend boek over de confrontatie met het leven en de dood. In 1983 ontmoet spirueel auteur Ken Wilber de intelligente, gevoelige en knappe Treya Killam, en het is ‘liefde bij de eerste aanraking’. Enkele dagen na hun huwelijk blijkt echter dat zij borstkanker heeft, en ze brengen hun huwelijksreis door in het ziekenhuis.

Vrede begint bij jezelf – Thich Nhat Hanh

Om vrede uit te dragen moet je eerst vrede in jezelf vinden. Om innerlijke vrede te bereiken moet je het verleden en de toekomst loslaten en leven in het hier en nu. Aldus Thich Nhat Hanh in ‘Vrede begint bij jezelf’. Dat deze theorie echt werkt, bewijst de auteur in de praktijk. Inclusief uitleg toegankelijke meditatietechnieken.

Anam Cara – John O’Donohue

In ‘Anam Cara’ (wat zielsvriend betekent) neemt de Ierse dichter, priester en filosoof John O’Donohue u mee op reis naar het ‘Eiland van heiligen en geleerden’. Hij onderzoekt een wereld waarin alles is vervuld van goddelijkheid: de rivieren, de heuvels, de zee en de lucht, de dieren en de planten.

Paula – Isabel Allende

Openhartig schrijft Isabel Allende in dit aangrijpende boek over het verlies en de dood van haar volwassen dochter. Ze vertelt hoe ze eindeloze nachten aan haar ziekbed doorbrengt en Paula in die nachten haar eigen levensverhaal vertelt.

Ontwaken – Shakti Gawain

Voor elke dag van het jaar een korte overpeinzing, een boodschap, een affirmatie. Liefdevol, eerlijk en inspirerend. Mijn oude vader las hier bv elke dag in en vond troost, na de dood van mijn moeder.

Het sprookje van de dood – Marie-Claire vd Bruggen

Het Sprookje van de dood is een inspirerend verhaal over een Zieltje dat voor de allereerste keer de reis naar de Aarde gaat maken. Wat gaat daar allemaal aan vooraf en hoe is het voor een ziel om in een mensenlichaam geboren te worden.

Verhalen en sprookjes op de grens van leven en dood – Bert Voorhoeve

Een bundel met ruim zeventig verhalen en sprookjes uit verschillende culturen. De beelden in de verhalen kunnen stervende mensen en nabestaanden troosten en bemoedigen, omdat eigen ervaringen, vragen, angst en verdriet er herkenbaar in worden uitgedrukt.

Klein geluk voor de mantelzorger – Maria Grijpma en Inge Jager

Onze totaal herziene druk is gebaseerd op het spinnenweb van Positieve Gezondheid. Klein geluk voor de mantelzorger biedt de 5 miljoen mantelzorgers die Nederland rijk is allerlei mogelijkheden om goed voor zichzelf te zorgen. Helaas is er niemand die we zo slecht behandelen als onszelf. Dat is wonderlijk, we zorgen direct gul voor een naaste. Maar we tuimelen vrijwel direct in de valkuil om onszelf daarbij te vergeten. Lees verder

Klein geluk als je ziek bent – Inge Jager en Maria Grijpma

Er zijn 9,9 miljoen mensen met een chronische aandoening. En er zijn tijdelijke zieken. En mensen die niet meer beter worden. Welke aandoening je ook hebt, het is heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Doe je dit niet, dan gaat dat ten koste van je gezondheid en je omgeving. Lees verder

 

 

 

Deel deze pagina